Menu

Pojasnilo dogodka v zvezi s posadko Hideg-Kerek

Na nedavno minulem reliju Velenje je prišlo tudi do nekaterih neljubih dogodkov, ki delijo mnenja javnosti. Glavni osmoljenec relija je bil (povsem po svoji krivdi) Madžar, ki nastopa z hrvaško licenco, Krisztian Hideg.

Kaj se je v resnici zgodilo?

Voznik, ki tekmuje z dirkalnikom Mitsubishi Lancer 9. evolucije (Hideg-Kerek), je bil tekom celotnega relija Velenje 2017 v boju za zmago s slovensko posadko Turk-Kacin. Pred predzadnjo hitrostno preizkušnjo Vinska Gora 2, pa se je zalomilo.

Hideg je namreč zamudil v časovno kontrolo (5 min), zaradi česar je bil kaznovan s 50 sekundami kazenskega pribitka

Vzrok zamude posadke Hideg-Kerek na časovno kontrolo je bilo neupoštevanje cestno prometnih predpisov (cikcak vožnja po celotnem vozišču tudi čez polno črto). Posadko je namreč na etapi od Servis izhod do HP Vinska Gora 2 interventno zaustavila policijska patrulja. Hideg je bil zaradi storjenega prekrška kaznovan s denarno kaznijo 160 eur, ki je ni želel plačal, zato so mu odvzeli potni list in vozniško dovoljenje.

Ustavila sta ga policista, ki sicer nista delovala v okviru relija Velenje 2017, pač pa sta zgolj opravljala svoje vsakodnevne obveznosti. Spodaj je napisana uradna izjava predstavnice za odnose z javnostmi.

Spoštovani,

policisti Postaje prometne policije Celje, so 27. maja 2017, ob 17.50 uri, na glavni cesti G1-4, na odseku Velenje – Črnova, ugotovili, da je madžarski voznik, na mestu, kjer po sredini vozišča poteka ločilna neprekinjena črta, vozil levo in desno, po celotnem vozišču, torej tudi preko ločilne črte.  Zaradi kršitve določila 98. člena Zakona o pravilih cestnega prometa so z njim izvedli postopek. Predočili  so mu kršitev in izrekli  globo. Ker voznik ni želel poravnati globe, pa bi jo kot tuj državljan moral poravnati takoj na kraju, mu je policist, skladno z določili zakona o prekrških po 201. členu, zaradi zavarovanja izvšitve, ob 18.00 uri, začasno odvzel potni list in vozniško dovoljenje. Ko je voznik ob 22.20 uri plačal izrečeno denarno globo, so mu policisti dokumente vrnili.

V  omenjenem primeru ni šlo za rutinsko kontrolo, kot ste napisali,  pač pa so policisti ukrepali zaradi storjenega cestno prometnega prekrška.

Prijazen pozdrav,

Milena Trbulin
predstavnica za odnose z javnostmi

Policijska uprava Celje
Ljubljanska cesta 12
3000 Celje

 

“Pred HP Vinska Gora 1 je na glavni cesti Velenje-Celje prišlo tudi do nesreče (nepovezane z relijem), zaradi česar je bila ta nekaj časa neprevozna. To je posadkam onemogočilo prihod na start omenjene hitrostne preizkušnje. Policista, s katerima je organizator sodeloval, sta dala vse od sebe in omogočila obvoz nesreče s pomočjo enosmernega prometa. Start hitrostne preizkušnje je bil zato zamaknjen zgolj za 6 minut!”

Epilogu neljubih dogodkov so bili gledalci, novinarji in uradno osebje priča na podelitvi na ciljni rampi relija. Krisztian Hideg je bil zaradi kazenskega pribitka besen in je že v svoji izjavi takoj po prihodu na ciljno rampo za izgubo zmage okrivil organizatorja ter dodal, da v Sloveniji nikoli več ne bo dirkal. Njegov bes se je nadaljeval z manevrom, ki je vreden vseh obsodb. Hideg se je namreč z mesta, kjer ni hotel prevzeti priznanja, pognal z vključenim sistemom “anti-lag”. Oddrvel je naravnost proti izvozu, kjer so bili zbrani številni gledalci, novinarji ter športni funkcionar, ki ga je usmerjal v Parc Ferme. Manever je bil izredno nevaren (nekateri ljudje so morali odskočiti pred dirkalnikom).

Izgovori, da se reli dobiva na hitrostnih preizkušnjah, so popoln nesmisel. Reli je sestavljen iz le-teh ter tudi etap, ki potekajo po odprtih javnih cestah, na javnih cestah pa veljajo ustrezni cestno prometni predpisi države, kjer prireditev poteka. Športni in človeški zgled je pač ravno tako pomemben, kot zmaga na reliju!

Koledar

januar 2019
P T S Č P S N
« Maj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031